dinsdag 13 januari 2009

Toer Down South


Vorige week zijn Pam en ik op bezoek geweest bij Birgit Jeuken in de Meierij, Sint Oederenrode en Miranda Schaap bij Schatrijk in Roosendaal. Birgit heb ik bij de HKU voor het eerst ontmoet vorig jaar, toen heeft zij verteld over de opleiding vertelkunst waar zij mee bezig was en dat ze weeleens als Middeleeuwse mevrouwtje verkleed ging in de bibliotheek. Hoe ze dat vertelde, sprak zo tot mijn verbeelding - ik zag haar daar echt staan. Bij de afgelopen workshop vertelde Birgit meer over hoe zij met kinderen verhalen visualiseert, hoe zij intuned op de kinderlijke verbeelding - een talent die maar weinig volwassenen hebben ... zo vertelde zij afgelopen week dat zij nu weet dat zij een gids is voor kinderen, iets wat wederom galmde van magie, enigszins versterkt door de van new age doordrongen kerk als bibliotheek in Sint Oedenrode ... (ok ja ik heb een rijke fantasie maar nee hoor Nadia het kabbelende water muziek dat je hoorde was gewoon de Wii!) Het was een inspirende ochtend voor mij - het begint echt bij jezelf. Er ligt veel potentieel voor handen voor de jeugd bbibliotheek door de herinrichting van de bibliotheek. Birgit's zet haar eigen experiment door in de 2e workshop aanstaande vrijdag - daarover later meer!

En dan Roosendaal waar ik zelf al vorig jaar was geweest samen met het jeugdbbibliotheek.nl team. Een trotse Miranda die het verhaal in powerpoint in de puntjes heeft uitgewerkt en nu bovendien met het jongeren bestuur bezig is een extensie van Schatrijk te maken voor jongeren (12 - 16 jaar). Zij is dan van de zes bibliothecarissen (Valerie, Anneke, Yvonne, Len en Lisette zitten ook in het team) met name met deze leeftijdsgroep bezig. De animo en betrokkenheid is enorm, ook door de doorloop vanuit het kinderbestuur. Graag wil Miranda online de betrokkenheid ontwikkelen, met name door profielen. De ervaring van Schatrijk, samen met Anneke Wijn, is dan enorm waardevol voor de Bibliotheek van 100 Talenten - zoals Sandra Hillebrand vertelde, die veel heeft overgenomen van Schatrijk om een nieuwe indeling van de jeugd bibliotheek in Beverwijk op te zetten. Miranda hoopt dan ook in de toekomst echt aan doorontwikkeling te kunnen werken, ipv steeds het concept uit te leggen, hopelijk kan het boek hierbij helpen!

1 opmerking:

Pam zei

Natuurlijk is de inhoud het belangrijkst, maar de gebouwen waar de bibliotheken in zijn gevestigd spraken ook behoorlijk tot de verbeelding. In st. Oedenrode midden in het centrum in een oude kerk. Bovendien werken ze daar samen met de Wereldwinkel, waarin je binnenkomt. In Roosendaal een oud pand van een zeer rijke familie, waarin de badkamer op subtiele wijze is behouden in het ontwerp van de jeugdbibliotheek. Heel mooi!